PAPRIKA RØD FILMET
Varenr.: 3901 01
Registrer deg eller logg inn for å se priser og bestille varer.
Paprika er like god på brødskiva som i en wok, og derfor er den også den mest brukte chilipepperen i verden. Det er nok fordi den er søt, sprø og fri for capsaicin - det stoffet som gjør at det brenner i munnen.
Paprika er søtlig og frisk, og kan nytes både rå og varmebehandlet. Den er en kalorifattig og svært anvendelig hverdagsgrønnsak, som kommer i mange ulike farger og fasonger, og rød er en av dem. I botanisk forstand er paprika en frukt, men brukes som grønnsak i matlaging.
Opprinnelsesland Spania
-
Kvalitet
Paprika skal ha fast, blankt rødt skall og fruktkjøtt.
-
Kilde
Matvaretabellen 2022
-
Lagring
Paprika oppbevares best i temperatur mellom 8-12 ºC, gjerne i plastpose eller plastboks.
-
Smak
Rød paprika har tydelige paprikaaromaer, god sødme og et sprøtt, saftig fruktkjøtt.
-
Helseeffekt
Rød paprika får fargen sin fra pigmentstoffene karotenoider, og den røde paprikaen inneholder mest av disse pigmentene. Dette er sterke fettløselige antioksidanter som kan beskytte kroppen mot kreft og hjerte- og karsykdom. Noen av disse karotenoidene kan omdannes til vitamin A, men disse er det mindre av i paprika enn f.eks. i gulrot. Paprika er også en flott vitamin C-kilde. Visste du at dersom du spiser fem ringer rød paprika, har du dekket vitamin C-behovet ditt for én dag? Vitamin C er en vannløselig antioksidant som beskytter kroppen mot frie radikaler som kan skade celler, protein, arvestoff og annet vev. Vitamin C fornyer vitamin E og fremmer jernopptaket. Vitamin C er også nødvendig for et sterkt bindevev i hud, brusk, bein og tenner. Rød paprika inneholder mye vitamin E, noe som ikke er vanlig blant grønnsaker. Vitamin E er også en antioksidant. Paprika er rett og slett en antioksidantbombe for kroppen. Rød paprika inneholder vitamin B6, et av vitaminene som er viktig for å omdanne proteiner, fett og karbohydrater fra maten til energi til cellene våre.
-
Bruksområde
Paprika er en meget allsidig grønnsak som kan brukes rå til ost og i salater, eller den kan stekes, wokes, syltes og gratineres.
Næringsinnhold pr. 100g
- Energi kJ
- 110 kJ
- Energi kcal
- 26 kcal
- Fett
- 0,2 g
- Hvorav mettede fettsyrer
- 0,1 g
- Karbohydrater
- 4,2 g
- Énumettet fett
- 4,2 g
- Kostfiber
- 2 g
- Protein
- 0,8 g
- Folat
- 0,075 µg
- Kobber (Cu)
- 0,05 mg
- Betakaroten
- 0,58 µg
- Kalsium (Ca)
- 7 mg
- Flerumettet fett
- 0,1 g
- Jern (Fe)
- 0,4 mg
- Jod
- 0,003 µg
- Kalium (K)
- 216 mg
- Magnesium (Mg)
- 11 mg
- Natrium (Na)
- 0,01 mg
- Niacin
- 0,5 mg
- Fosfor (P)
- 23 mg
- Vitamin A
- 48 RAE
- Vitamin B6
- 0,0023 mg
- Vitamin C
- 126 mg
- Vitamin E
- 1 alfa-TE
- Sink (Zn)
- 0,2 mg
- Omega3
- 0,08 g
- Omega6
- 0,14 g
- Riboflavin
- 0,06 mg
Allergener
Fri for Gluten
Fri for Gluten (havre)
Fri for Brasilnut
Fri for Gluten (bygg)
Fri for Khorasanhvete
Fri for Gluten (hvete)
Fri for Melk
Fri for Mollusc
Fri for Gluten (rug)
Fri for Spelt
Fri for Sjømat
Fri for Fisk
Fri for Egg
Fri for Peanøtter
Fri for Soyabønner
Fri for Nøtter
Fri for Cashewnøtter
Fri for Hasselnøtter
Fri for Makadamianøtter
Fri for Mandel
Fri for Pekannøtter
Fri for Pistasjnøtter
Fri for Valnøtter
Fri for Sesamfrø
Fri for Selleri
Fri for Sennep
Fri for Sulfitt
Fri for Lupin