VÅRLØK 500 GR
Varenr.: 3713 35
Registrer deg eller logg inn for å se priser og bestille varer.
Vårløk er løk som blir høstet før den er fullt utvokst. Vårløk har mild smak. Hele vårløken kan spises, f.eks. naturell i salater, i lune potetsalater og finhakket i dressinger.
Opprinnelsesland Spania
-
Kvalitet
Bladverket skal være friskt og grønt. Rotenden skal være hvit uten tørre skall.
-
Kilde
Matvaretabellen 2022
-
Lagring
Den beste oppbevaringstemperaturen er ved 2-4 ºC. Vårløk kan oppbevares i en plastpose eller i en tett plastboks noen dager i kjøleskap.
-
Smak
Smaken er mild og aromatisk.
-
Helseeffekt
Vitamin C er viktig for et sterkt bindevev i tenner, skjelett, hud og sener. Dette vitaminet fremmer også jernopptaket i tarmen og resirkulerer brukt vitamin E. I tillegg beskytter vitamin C kroppen mot skadelige frie radikaler, fordi det også er en kraftig antioksidant. Det vannløselige B-vitaminet folat er viktig for dannelsen av friske røde blodceller og normalt DNA (arvestoff). Et tilstrekkelig inntak av folat er viktig før og under svangerskapet fordi folat forbygger fosterskader. Vitamin K er nødvendig for at blodet skal kunne koagulere eller levre seg når du blør. Knollen på vårløken inneholder oså svovelholdige stoffer. Når du kutter, knuser eller tygger løken skjer det en kjemisk endring av disse svovelholdige stoffene - ved hjelp av enzymer omdannes basis-stoffet alliin til ulike allylsulfider via mellomtrinnet allicin. Disse stoffene kan bekjempe utviklingen av kreft, særlig kreft i spiserøret, mage og tarm. Det gjør de fordi svovelforbindelsene kan få fart på rensesystemer i kroppen som fjerner kreftfremkalende stoffer.
-
Bruksområde
Vårløken brukes naturell eller varmebehandlet som en del av en salat eller som grønnsak til annen mat. Den er god både varm og kald.
Næringsinnhold pr. 100g
- Energi kJ
- 99 kJ
- Energi kcal
- 24 kcal
- Fett
- 0,2 g
- Karbohydrater
- 2,3 g
- Énumettet fett
- 2,3 g
- Kostfiber
- 3 g
- Protein
- 1,8 g
- Folat
- 0,064 µg
- Kobber (Cu)
- 0,08 mg
- Betakaroten
- 0,598 µg
- Kalsium (Ca)
- 72 mg
- Flerumettet fett
- 0,1 g
- Jern (Fe)
- 1,5 mg
- Jod
- 0,002 µg
- Kalium (K)
- 276 mg
- Magnesium (Mg)
- 20 mg
- Natrium (Na)
- 0,16 mg
- Niacin
- 0,5 mg
- Fosfor (P)
- 37 mg
- Vitamin A
- 50 RAE
- Vitamin B6
- 0,0006 mg
- Vitamin C
- 19 mg
- Vitamin E
- 0,6 alfa-TE
- Sink (Zn)
- 0,4 mg
- Omega6
- 0,07 g
- Riboflavin
- 0,08 mg
- Selen (Se)
- 0,001 µg
Allergener
Fri for Gluten
Fri for Gluten (havre)
Fri for Brasilnut
Fri for Gluten (bygg)
Fri for Khorasanhvete
Fri for Gluten (hvete)
Fri for Melk
Fri for Mollusc
Fri for Gluten (rug)
Fri for Spelt
Fri for Sjømat
Fri for Fisk
Fri for Egg
Fri for Peanøtter
Fri for Soyabønner
Fri for Nøtter
Fri for Cashewnøtter
Fri for Hasselnøtter
Fri for Makadamianøtter
Fri for Mandel
Fri for Pekannøtter
Fri for Pistasjnøtter
Fri for Valnøtter
Fri for Sesamfrø
Fri for Selleri
Fri for Sennep
Fri for Sulfitt
Fri for Lupin