URTE ROSMARIN STOR
Varenr.: 5001 63
Registrer deg eller logg inn for å se priser og bestille varer.
Rosmarin lukter mildt av barnåler. Smaken har en aroma av søt og mild einebær, og er lett parfymert. Rosmarin passer spesielt godt til lam samt potet- og grønnsaksformer.
Opprinnelsesland Norge
-
Kvalitet
Det finnes mange arter. Rosmarin har nåleformede, stive, ofte mørkegrønne blad. Rosmarin er flerårig og eviggrønn.
-
Kilde
Matvaretabellen 2022
-
Lagring
Rosmarin trenger mye lys. Legg en liten bit oasis i en potteskjuler og sett planten oppi. Den trenger næring og vann, men la den gjerne tørke litt mellom vanningene slik at den ikke "drukner". Den vannes alltid på skål.
-
Smak
Smaken er meget aromatisk.
-
Helseeffekt
Krydderurter er svært spennende rent ernæringsmessig, men de veier lite. Du skal derfor bruke svært mye friske urter for å få en næringsstoffeffekt av dem - men alle monner drar! Heldigvis er de proppfulle av andre plantestoffer som også har helseeffekt, selv i de mengdene vi vanligvis bruker urter. Kostfiber er føde for de helsebringende bakteriene i tarmen, og når de får kostfiber, vokser de og tar plassen til mer uheldige bakterieslag. Kostfiber kan forhindre forstoppelse ved å gjøre avføringen myk, og det kan binde til seg kolesterol og frakte det ut av kroppen. Vitamin C er et kjent vitamin og kan være gunstig for å forebygge forkjølelse, men ikke minst for å styrke immunforsvaret, bedre jernopptaket og hjelpe kroppen i kampen mot frie radikaler fra røyk, forurensing og stress. Folat er viktig for hjertehelsen og produksjon av nye røde blodlegemer, men også for forebyggelse av ryggmargsbrokk hos fostre. Kalsium er den viktigste bestanddelen av skjelettet vårt, og derfor viktig å få tilstrekkelig av for å sikre et sterkt beinvev. I tillegg er kalsium med på å regulere normal muskelfunksjon. Jern er et næringsstoff som barn og kvinner i fertil alder lett kan få litt lite av. Dette sportstoffet er viktig for dannelse av de røde blodlegemene som frakter oksygen til alle cellene i kroppen. Magnesium er et viktig mineral i skjelettet vårt, men det sørger også for at musklene slapper av når de skal. Magnesiumrike matvarer er fint dersom man har leggkramper.
-
Bruksområde
Rosmarin brukes i retter med kjøtt, spesielt lam. Tomatsauser, ovnsstekt fisk, sauser og salater smaker også nydelig med rosmarin.
Næringsinnhold pr. 100g
- Energi kJ
- 498 kJ
- Energi kcal
- 121 kcal
- Fett
- 5,9 g
- Hvorav mettede fettsyrer
- 2,8 g
- Karbohydrater
- 6,6 g
- Kostfiber
- 14 g
- Protein
- 3,3 g
- Salt
- 0,1 g
- Folat
- 0,109 µg
- Kobber (Cu)
- 0,3 mg
- Betakaroten
- 1,752 µg
- Kalsium (Ca)
- 317 mg
- Flerumettet fett
- 0,9 g
- Jern (Fe)
- 6,7 mg
- Jod
- 0,001 µg
- Kalium (K)
- 668 mg
- Magnesium (Mg)
- 91 mg
- Natrium (Na)
- 0,26 mg
- Niacin
- 0,9 mg
- Fosfor (P)
- 66 mg
- Vitamin A
- 146 RAE
- Vitamin B6
- 0,0034 mg
- Vitamin C
- 22 mg
- Sink (Zn)
- 0,9 mg
- Omega3
- 0,41 g
- Omega6
- 0,45 g
- Riboflavin
- 0,15 mg
Allergener
Fri for Gluten
Fri for Gluten (havre)
Fri for Brasilnut
Fri for Gluten (bygg)
Fri for Khorasanhvete
Fri for Gluten (hvete)
Fri for Melk
Fri for Mollusc
Fri for Gluten (rug)
Fri for Spelt
Fri for Sjømat
Fri for Fisk
Fri for Egg
Fri for Peanøtter
Fri for Soyabønner
Fri for Nøtter
Fri for Cashewnøtter
Fri for Hasselnøtter
Fri for Makadamianøtter
Fri for Mandel
Fri for Pekannøtter
Fri for Pistasjnøtter
Fri for Valnøtter
Fri for Sesamfrø
Fri for Selleri
Fri for Sennep
Fri for Sulfitt
Fri for Lupin