HABANEROS RØD
Varenr.: 4201 08
Registrer deg eller logg inn for å se priser og bestille varer.
Habañero fins i mange farger. Er du glad i sterk mat, er den noe for deg! Du får ikke kjøpt noe sterkere. Men vær forsiktig med mengden, den brennende heten er fremtredende!
Chili en fantastisk smakssetter i de fleste retter, som gir rettene styrke og karakter. Du kan bruke habañero som annen chili - bare bruk mindre enn du pleier, for dette er en hissigpropp! Selv om habañero er en variant av chilipepper, dreier det seg ikke om pepper i botanisk forstand. Alle chiligrønnsaker tilhører familien Capsicum, og er i familie med paprika.
Opprinnelsesland Spania
-
Kvalitet
Habaneros skal ha blankt utseende og ingen tegn til inntørking.
-
Kilde
Matvaretabellen 2022
-
Lagring
Den beste lagringstemperaturen er 8-12 ºC. Oppbevar chili i plastpose eller plastboks som forhindrer at den tørker inn, eller heng den opp og bruk den tørket.
-
Smak
Mange lurer på hvordan habañero egentlig smaker. Prøver du deg på å spise den rå og uten tilbehør, vil du kjenne en søt smak i et par sekunder før det kjennes ut som hele munnen står i brann. Den aktive ingrediensen i chili er capsaicin og stykegraden måles på Scovilleskalaen. Habañero måler opp til 500.000 Scovillegrader. Hett!
-
Helseeffekt
Habaneros får rødfargen fra pigmentstoffene karotenoider og flavonoider. Dette er sterke antioksidanter som kan beskytte kroppen mot kreft og hjerte- og karsykdom. Noen av karotenoidene kan omdannes til vitamin A, men disse er det mindre av i chilipepper enn i rød paprika. Vitamin C er en antioksidant som beskytter kroppen mot frie radikaler som kan skade celler, protein, arvestoff og annet vev. Radikalene dannes naturlig i kroppen hele tiden, men mye dannes når du er ute i solen, røyker eller puster i forurenset luft. Vitamin C fornyer vitamin E og fremmer jernopptaket. Vitamin C er også nødvendig for et sterkt bindevev i hud, brusk, bein og tenner. Den sterke smaken på chilipepper kommer fra ulike capsaicinoider, særlig capsaicin. Innholdet av capsaicin varierer fra chilifrukt til chilifrukt og mellom de ulike typene chilipepper. Ofte er de små sterkest på smak. Capsaicin brukes medisinsk i smertestillende kremer. Det kan også øke forbrenningen din med noen prosent - dersom du spiser mye, vel og merke.
-
Bruksområde
Habaneros er den sterkeste smaksetteren i mange typer mat. Den går til kjøtt, fisk, sauser, supper, salsa, dip, salater og gryteretter.
Næringsinnhold pr. 100g
- Energi kJ
- 149 kJ
- Energi kcal
- 35 kcal
- Fett
- 0,4 g
- Karbohydrater
- 5,3 g
- Énumettet fett
- 5,3 g
- Kostfiber
- 2 g
- Protein
- 1,9 g
- Folat
- 0,023 µg
- Kobber (Cu)
- 0,13 mg
- Betakaroten
- 0,534 µg
- Kalsium (Ca)
- 14 mg
- Flerumettet fett
- 0,2 g
- Jern (Fe)
- 1 mg
- Jod
- 0 µg
- Kalium (K)
- 322 mg
- Magnesium (Mg)
- 23 mg
- Natrium (Na)
- 0,09 mg
- Niacin
- 1,2 mg
- Fosfor (P)
- 43 mg
- Vitamin A
- 45 RAE
- Vitamin B6
- 0,005 mg
- Vitamin C
- 144 mg
- Vitamin E
- 0,7 alfa-TE
- Sink (Zn)
- 0,3 mg
- Omega3
- 0,01 g
- Omega6
- 0,15 g
- Riboflavin
- 0,08 mg
- Selen (Se)
- 0,001 µg
Allergener
Fri for Gluten
Fri for Gluten (havre)
Fri for Brasilnut
Fri for Gluten (bygg)
Fri for Khorasanhvete
Fri for Gluten (hvete)
Fri for Melk
Fri for Mollusc
Fri for Gluten (rug)
Fri for Spelt
Fri for Sjømat
Fri for Fisk
Fri for Egg
Fri for Peanøtter
Fri for Soyabønner
Fri for Nøtter
Fri for Cashewnøtter
Fri for Hasselnøtter
Fri for Makadamianøtter
Fri for Mandel
Fri for Pekannøtter
Fri for Pistasjnøtter
Fri for Valnøtter
Fri for Sesamfrø
Fri for Selleri
Fri for Sennep
Fri for Sulfitt
Fri for Lupin