CHILIPEPPER RØD LØS
Varenr.: 4201 02
Registrer deg eller logg inn for å se priser og bestille varer.
Denne hissige, men svært så anvendelige lille frukten kan tilføre smak, sødme og ikke minst karakter til maten! Chili egner seg godt i marinader og salsa - prøv f.eks. sammen med tomat, mango og koriander.
Opprinnelsesland Nederland
-
Kvalitet
Chili skal være blank og fast uten tegn til inntørking.
-
Kilde
Matvaretabellen 2022
-
Lagring
Den beste lagringstemperaturen er 8-12 ºC. Oppbevar chili i plastpose eller plastboks som forhindrer at den tørker inn, eller heng den opp og bruk den tørket.
-
Smak
Chiliens styrke måles i Scoville-grader som angir mengden capsaicin, stoffet som gjør at chili er sterk. Gradene går fra 0, som er paprika og opp til 500 000, som er Habanero-chili. Frø og skillevegger har sterkest smak. Av fruktkjøttet er det som ligger i nærheten av frøene sterkest.
-
Helseeffekt
Chilipepper får den flotte fargen sin fra pigmentstoffene karotenoider og flavonoider. Jo rødere chilien er, desto mer fargestoffer inneholder den. Dette er sterke antioksidanter som kan beskytte kroppen mot kreft og hjerte- og karsykdom. Noen av karotenoidene kan omdannes til vitamin A, men disse er det mindre av i chilipepper enn i rød paprika. Vitamin C er en antioksidant som beskytter kroppen mot frie radikaler som kan skade celler, protein, arvestoff og annet vev. Radikalene dannes naturlig i kroppen hele tiden, men mye dannes når du er ute i solen, røyker eller puster i forurenset luft. Vitamin C fornyer vitamin E og fremmer jernopptaket. Vitamin C er også nødvendig for et sterkt bindevev i hud, brusk, bein og tenner. Den sterke smaken på chilipepper kommer fra ulike capsaicinoider, særlig capsaicin. Innholdet av capsaicin varierer fra chilifrukt til chilifrukt og mellom de ulike typene chilipepper. Ofte er de små sterkest på smak. Capsaicin brukes medisinsk i smertestillende kremer. Det kan også øke forbrenningen din med noen prosent - dersom du spiser mye, vel og merke.
-
Bruksområde
Chili er en sterk smaksetter i mange typer mat. Den går til kjøtt, fisk, sauser, supper, salsa, dip, salater og gryteretter. Den passer til og med i iskrem og sjokolade.
Næringsinnhold pr. 100g
- Energi kJ
- 149 kJ
- Energi kcal
- 35 kcal
- Fett
- 0,4 g
- Karbohydrater
- 5,3 g
- Énumettet fett
- 5,3 g
- Kostfiber
- 2 g
- Protein
- 1,9 g
- Folat
- 0,023 µg
- Kobber (Cu)
- 0,13 mg
- Betakaroten
- 0,534 µg
- Kalsium (Ca)
- 14 mg
- Flerumettet fett
- 0,2 g
- Jern (Fe)
- 1 mg
- Jod
- 0 µg
- Kalium (K)
- 322 mg
- Magnesium (Mg)
- 23 mg
- Natrium (Na)
- 0,09 mg
- Niacin
- 1,2 mg
- Fosfor (P)
- 43 mg
- Vitamin A
- 45 RAE
- Vitamin B6
- 0,005 mg
- Vitamin C
- 144 mg
- Vitamin E
- 0,7 alfa-TE
- Sink (Zn)
- 0,3 mg
- Omega3
- 0,01 g
- Omega6
- 0,15 g
- Riboflavin
- 0,08 mg
- Selen (Se)
- 0,001 µg
Allergener
Fri for Gluten
Fri for Gluten (havre)
Fri for Brasilnut
Fri for Gluten (bygg)
Fri for Khorasanhvete
Fri for Gluten (hvete)
Fri for Melk
Fri for Mollusc
Fri for Gluten (rug)
Fri for Spelt
Fri for Sjømat
Fri for Fisk
Fri for Egg
Fri for Peanøtter
Fri for Soyabønner
Fri for Nøtter
Fri for Cashewnøtter
Fri for Hasselnøtter
Fri for Makadamianøtter
Fri for Mandel
Fri for Pekannøtter
Fri for Pistasjnøtter
Fri for Valnøtter
Fri for Sesamfrø
Fri for Selleri
Fri for Sennep
Fri for Sulfitt
Fri for Lupin