CHILIPEPPER RØD LØS

Hovedinnhold Hovedmeny

CHILIPEPPER RØD LØS

Varenr.: 4201 02

Denne hissige, men svært så anvendelige lille frukten kan tilføre smak, sødme og ikke minst karakter til maten! Chili egner seg godt i marinader og salsa - prøv f.eks. sammen med tomat, mango og koriander.

Opprinnelsesland Nederland

  • Kvalitet

    Chili skal være blank og fast uten tegn til inntørking.

  • Kilde

    Matvaretabellen 2022

  • Lagring

    Den beste lagringstemperaturen er 8-12 ºC. Oppbevar chili i plastpose eller plastboks som forhindrer at den tørker inn, eller heng den opp og bruk den tørket.

  • Smak

    Chiliens styrke måles i Scoville-grader som angir mengden capsaicin, stoffet som gjør at chili er sterk. Gradene går fra 0, som er paprika og opp til 500 000, som er Habanero-chili. Frø og skillevegger har sterkest smak. Av fruktkjøttet er det som ligger i nærheten av frøene sterkest.

  • Helseeffekt

    Chilipepper får den flotte fargen sin fra pigmentstoffene karotenoider og flavonoider. Jo rødere chilien er, desto mer fargestoffer inneholder den. Dette er sterke antioksidanter som kan beskytte kroppen mot kreft og hjerte- og karsykdom. Noen av karotenoidene kan omdannes til vitamin A, men disse er det mindre av i chilipepper enn i rød paprika. Vitamin C er en antioksidant som beskytter kroppen mot frie radikaler som kan skade celler, protein, arvestoff og annet vev. Radikalene dannes naturlig i kroppen hele tiden, men mye dannes når du er ute i solen, røyker eller puster i forurenset luft. Vitamin C fornyer vitamin E og fremmer jernopptaket. Vitamin C er også nødvendig for et sterkt bindevev i hud, brusk, bein og tenner. Den sterke smaken på chilipepper kommer fra ulike capsaicinoider, særlig capsaicin. Innholdet av capsaicin varierer fra chilifrukt til chilifrukt og mellom de ulike typene chilipepper. Ofte er de små sterkest på smak. Capsaicin brukes medisinsk i smertestillende kremer. Det kan også øke forbrenningen din med noen prosent - dersom du spiser mye, vel og merke.

  • Bruksområde

    Chili er en sterk smaksetter i mange typer mat. Den går til kjøtt, fisk, sauser, supper, salsa, dip, salater og gryteretter. Den passer til og med i iskrem og sjokolade.

Næringsinnhold pr. 100g

Energi kJ
149 kJ
Energi kcal
35 kcal
Fett
0,4 g
Karbohydrater
5,3 g
Énumettet fett
5,3 g
Kostfiber
2 g
Protein
1,9 g
Folat
0,023 µg
Kobber (Cu)
0,13 mg
Betakaroten
0,534 µg
Kalsium (Ca)
14 mg
Flerumettet fett
0,2 g
Jern (Fe)
1 mg
Jod
0 µg
Kalium (K)
322 mg
Magnesium (Mg)
23 mg
Natrium (Na)
0,09 mg
Niacin
1,2 mg
Fosfor (P)
43 mg
Vitamin A
45 RAE
Vitamin B6
0,005 mg
Vitamin C
144 mg
Vitamin E
0,7 alfa-TE
Sink (Zn)
0,3 mg
Omega3
0,01 g
Omega6
0,15 g
Riboflavin
0,08 mg
Selen (Se)
0,001 µg

Allergener

Fri for Gluten

Fri for Gluten (havre)

Fri for Brasilnut

Fri for Gluten (bygg)

Fri for Khorasanhvete

Fri for Gluten (hvete)

Fri for Melk

Fri for Mollusc

Fri for Gluten (rug)

Fri for Spelt

Fri for Sjømat

Fri for Fisk

Fri for Egg

Fri for Peanøtter

Fri for Soyabønner

Fri for Nøtter

Fri for Cashewnøtter

Fri for Hasselnøtter

Fri for Makadamianøtter

Fri for Mandel

Fri for Pekannøtter

Fri for Pistasjnøtter

Fri for Valnøtter

Fri for Sesamfrø

Fri for Selleri

Fri for Sennep

Fri for Sulfitt

Fri for Lupin

Relaterte produkter