ARTISKOKK
Varenr.: 4202 01
Registrer deg eller logg inn for å se priser og bestille varer.
Artiskokken er en spennende selvstendig rett eller tilbehør, kokt, dampet, stekt eller grillet. Vi spiser den kjøttfulle nederste delen av kronbladene og blomsterbunnen. Artiskokken har en mild og særpreget smak.
Det er den nederste delen av kronbladene og artisjokkhjertet som er spiselige. Artisjokken er egentlig blomsten til en tistelplante, og om den ikke høstes, skyter det en vakker, lilla blomst ut av toppen på planten. Den kan brukes både som forrett og hovedrett, og passer også godt ved siden av kjøttretter.
Opprinnelsesland Italia
-
Kvalitet
Knoppene skal være lukket og bladene myke og saftige uten svarte flekker eller tegn til inntørking. Stilken skal være frisk og fastspent. Fargen kan variere fra svakt grønn til grønnfiolett, alt etter hvilke type det er.
-
Kilde
Matvaretabellen 2022
-
Lagring
En god temperatur for lagring er ca 4 ºC i kjøleskap, og ikke for sterk lufttrekk. Du kan forhindre uttøking ved å dekke den til med et vått håndkle eller vått papir.
-
Smak
Artisjokken har en særegen, mild og nøtteaktig smak.
-
Helseeffekt
Artiskokker er under utprøving i diverse medisinske laboratorier verden over. Det ser ut til at stoffer i artiskokken kan bedre både hjerte- og leversykdom. Folat er viktig for hjertehelsen og produksjon av nye røde blodlegemer, men også for forebyggelse av ryggmargsbrokk hos fostre. Kvinner som planlegger graviditet, er gravide eller ammer, bør derfor være påpasselige med folatinntaket. Analyser av artiskokk viser at dette er en svært god kilde til antioksidanter. Høyest antioksidantnivå finner vi i bladene, men artiskokkhjertet inneholder også antioksidanter. Når artiskokk dampkokes eller tilberedes på annen måte, stiger antioksidantinnholdet. Antioksidanter er aktive stoffer som reduserer oksidativ skade som skyldes frie radikaler. Frie radikaler dannes naturlig i kroppen, men også om du røyker, stresser, utsettes for forurensing eller er lenge i solen. De påfører oss mange ørsmå skader på celler og vev. Antioksidantene ødelegger de frie radikalene før de gjør for stor skade. På den måten kan antioksidanter beskytte arvestoffet vårt og kroppens bestanddeler. Et høyt inntak av antioksidanter fra mat kan forebygge kreft, aldersrelaterete sykdommer, hjerte- og karsykdom og revmatisme. Inulinet i artiskokken er et prebiotika, det vil si et fiberstoff som de snille bakteriene i tarmen vår liker å ernære seg på. Ved å spise inulin, får vi en bedre tarmflora, og med det - bedre immunforsvar.
-
Bruksområde
Artiskokk kan brukes som egen rett, forrett eller tilbehør til annen mat. Artiskokkbunnen brukes ofte for seg som underlag for en forrett eller tapas.
Næringsinnhold pr. 100g
- Energi kJ
- 117 kJ
- Energi kcal
- 28 kcal
- Fett
- 0,2 g
- Hvorav mettede fettsyrer
- 0,1 g
- Karbohydrater
- 1,3 g
- Énumettet fett
- 1,3 g
- Kostfiber
- 5 g
- Protein
- 2,8 g
- Salt
- 0,1 g
- Folat
- 0,068 µg
- Kobber (Cu)
- 0,09 mg
- Betakaroten
- 0,09 µg
- Kalsium (Ca)
- 41 mg
- Flerumettet fett
- 0,1 g
- Jern (Fe)
- 0,7 mg
- Jod
- 0 µg
- Kalium (K)
- 360 mg
- Magnesium (Mg)
- 22 mg
- Natrium (Na)
- 0,27 mg
- Niacin
- 1,3 mg
- Fosfor (P)
- 38 mg
- Vitamin A
- 8 RAE
- Vitamin B6
- 0,0003 mg
- Vitamin C
- 2 mg
- Vitamin E
- 0,2 alfa-TE
- Sink (Zn)
- 0,5 mg
- Omega3
- 0,02 g
- Omega6
- 0,05 g
- Riboflavin
- 0,05 mg
Allergener
Fri for Gluten
Fri for Gluten (havre)
Fri for Brasilnut
Fri for Gluten (bygg)
Fri for Khorasanhvete
Fri for Gluten (hvete)
Fri for Melk
Fri for Mollusc
Fri for Gluten (rug)
Fri for Spelt
Fri for Sjømat
Fri for Fisk
Fri for Egg
Fri for Peanøtter
Fri for Soyabønner
Fri for Nøtter
Fri for Cashewnøtter
Fri for Hasselnøtter
Fri for Makadamianøtter
Fri for Mandel
Fri for Pekannøtter
Fri for Pistasjnøtter
Fri for Valnøtter
Fri for Sesamfrø
Fri for Selleri
Fri for Sennep
Fri for Sulfitt
Fri for Lupin