APRIKOSER FERSK
Varenr.: 1914 01
Registrer deg eller logg inn for å se priser og bestille varer.
Aprikos ser ut som en guloransje miniatyr av fersken, men smaken er søt, litt syrlig, og med plommeduft. Konsistensen er fast, men fyldig og silkemyk. Den passer rå, i gryter og ikke minst i sjokoladekaker og -desserter.
Aprikosen tilhører plommefamilien, og har en guloransje farge som varierer noe fra frukt til frukt. Skallet er mykt og loddent, mens fruktkjøttet er saftig. Aprikos spises som den er, men den passer også i gryter og ikke minst i sjokoladekaker og -desserter.
Opprinnelsesland Spania
-
Kvalitet
Fargen kan variere fra type til type, men bør være ferskenlignende oransjegul. Godt moden frukt lukter meget sterkt. Fruktkjøttet er fast og ikke spesielt saftig.
-
Kilde
Matvaretabellen 2022
-
Lagring
Aprikoser oppbevares i romtemperatur i et par døgn eller i plastboks i svalskap i opptil 5 døgn.
-
Smak
Aprikosen har en fyldig og silkemyk konsistens. Smaken er søt og aromatisk, med litt syre.
-
Helseeffekt
Vitamin C er en antioksidant som beskytter kroppen mot frie radikaler som kan skade celler, protein, arvestoff og annet vev. Vitamin C fornyer vitamin E og fremmer jernopptaket. Vitamin C er også nødvendig for et sterkt bindevev i hud, brusk, bein og tenner. Det guloransje aprikoskjøttet inneholder karotenoider som også er sterke antioksidanter. En av disse antioksidantene er lykopen, et stoff som kan forebygge prostatakreft. Andre av karotenoidene, for eksempel betakarotenet, kan kroppen omdanne til aktivt vitamin A ved behov. Vitamin A er viktig for synet, huden og fosterutvikling.
-
Bruksområde
Ferske aprikoser kan spises naturell. De er også gode i salater, som puré og i bakverk, gjerne sammen med sjokolade.
Næringsinnhold pr. 100g
- Energi kJ
- 212 kJ
- Energi kcal
- 50 kcal
- Fett
- 0,4 g
- Karbohydrater
- 9,3 g
- Énumettet fett
- 9,3 g
- Kostfiber
- 2 g
- Protein
- 1,4 g
- Folat
- 0,009 µg
- Kobber (Cu)
- 0,08 mg
- Betakaroten
- 1,094 µg
- Kalsium (Ca)
- 13 mg
- Flerumettet fett
- 0,1 g
- Jern (Fe)
- 0,4 mg
- Jod
- 0,008 µg
- Kalium (K)
- 259 mg
- Magnesium (Mg)
- 10 mg
- Natrium (Na)
- 0,01 mg
- Niacin
- 0,6 mg
- Fosfor (P)
- 23 mg
- Vitamin A
- 91 RAE
- Vitamin B6
- 0,0005 mg
- Vitamin C
- 10 mg
- Vitamin E
- 0,9 alfa-TE
- Sink (Zn)
- 0,2 mg
- Omega6
- 0,02 g
- Riboflavin
- 0,04 mg
Allergener
Fri for Gluten
Fri for Gluten (havre)
Fri for Brasilnut
Fri for Gluten (bygg)
Fri for Khorasanhvete
Fri for Gluten (hvete)
Fri for Melk
Fri for Mollusc
Fri for Gluten (rug)
Fri for Spelt
Fri for Sjømat
Fri for Fisk
Fri for Egg
Fri for Peanøtter
Fri for Soyabønner
Fri for Nøtter
Fri for Cashewnøtter
Fri for Hasselnøtter
Fri for Makadamianøtter
Fri for Mandel
Fri for Pekannøtter
Fri for Pistasjnøtter
Fri for Valnøtter
Fri for Sesamfrø
Fri for Selleri
Fri for Sennep
Fri for Sulfitt
Fri for Lupin